Now playing
Anne Marie And Aitch PSYCHO

Anti-social hotspot at Peak District reservoir to be turned into holiday lets

A derelict water treatment plant at a Peak District reservoir could be turned into holiday accommodation.

The former Filter House, at Redmires Reservoir, has been unused since 1997, and has been completely vacant since 2013.

Since then it has been left to the elements, and has become a host to graffiti, vandalism, fly-tipping and other anti-social behaviour at the beauty spot, near the Derbyshire border at Stanage Edge, Hathersage.

Now its new owners want to turn the building into self-catered holiday lets by repairing the building and redeveloping the interior of the property, as well as the surrounding area.

According to a Design and Access Statement submitted by Peak Architects on behalf of the applicant, the lets would be aimed at visitors to the Peak District “who can use the accommodation as a base for exploring the local area”.

It states once finished, the building would have eight holiday units – six of which would be one-bedroom, one which would be two-bedroom and another which would be a two-bedroom accessible unit.

The building would also have a communal lounge and kitchen, with an office/reception, toilets, showers and laundry room, as well as a bike room and general storage.

It states that there would also be staff accommodation on site.



A picture of what the outside of the Filter House looks like now
It has become a hotspot for antisocial behaviour

“The communal lounge and kitchen (from here on in referred to as communal areas’) would provide a shared space for individual guest bookings to socialise with others, or in the event a group booking was made across multiple units, provide a larger space for them to meet,” it said.

“Finally, the ancillary spaces and staff accommodation would allow the applicants to provide the necessary management of the site.”

The applicant says in total the site would be suitable for up to 20 guests, and it would be served by 14 car parking spaces, and a separate layby for a minibus.

They add that it would be a way of getting rid of the anti-social behaviour that plagues the site, with “the associated anti-social behaviour and steps the neighbours have been forced to take to increase their own security and safety”.

It said: “As noted by the planning officer, this building will not simply disappear and the above issues will remain.



An artists impression of what it could look like when finished
The new owners want to turn it into holiday lets

“Alternatively, these proposals aim to significantly enhance the current appearance of both the site and the building.

“This would make it attractive to both locals and visitors, and considered a means to resolve the anti-social behaviour.”

It added that neighbours who have been consulted about the plans have indicated they are supportive of it.

The full plans can be viewed on the Peak District National Park Authority planning portal under the reference NP/S/0122/0088.

To see all the biggest and best stories first, sign up to read our newsletters here